Tips och råd när du ska bygga altan
Våren är på intågande och många börjar redan nu att längta efter sommarens soliga och kravlösa dagar. För att helt kunna koppla av när semestern väl kommer kan det underlätta att förbereda hus och trädgård redan under våren. Altanbyggen står högt upp på mångas to-do just nu. I denna artikel bjuder vi på våra bästa tips och råd till dig som ska bygga altan!
Design och placering av din altan
Många av våra kunder kommer in till oss i butiken med en skiss över hur de vill att deras nya altan ska se ut. Andra kommer in med en bild på huset och vill ha vår hjälp att rita upp ett förslag. Oavsett i vilket stadie du befinner dig i processen eller vilken kunskapsnivå du har så kan vi hjälpa dig rita, räkna på hållfastheten och beräkna hur mycket virke som kommer gå åt.
“Snickarna som kommer in i butiken vet oftast vad de vill ha och där hjälper vi främst till med beräkning av materialåtgång. När det kommer till våra privatkunder är det främst dimensioner, avstånd och grunduppbyggnad som de vill ha hjälp och råd kring.” berättar Christoffer som är en av våra byggsäljare på XL-bygg i Nossebro.
Altanens placering beror mycket på hur ditt hus ser ut och hur din altandörr är placerad. Sitter dörren en bit ovanför marken kan det vara en god idé att placera trallen i samma höjd som dörren för att slippa ha en trappa precis utanför dörren.
Många väljer att bygga altanen i olika nivåer för att skapa en rumskänsla med olika områden för olika möbelgrupper. De olika nivåerna kan även bli som en naturlig förbindelse mellan altanen och trädgården ifall man inte vill bygga vanliga trappsteg ner till trädgården.
Det enklaste alternativet är att bygga raka former och linjer på altanen, men det går även att få till rundade former om man önskar det. Planera även in om du vill ha altanräcken någonstans och utgå ifrån att försöka skapa platser som erbjuder både skugga och sol för olika tillfällen.
Materialval
De vanligaste materialvalen när man bygger altan i vårt nordiska klimat är antingen tryckimpregnerat virke, kärnfurutrall, sibirisk lärk eller någon form av komposittrall.
Tryckimpregnerad furu
Tryckimpregnerad furu är det billigaste alternativet och också det som de allra flesta väljer. Träet kan upplevas som lite grönt i början men kommer att bli mer naturfärgad med tiden. Det råder delade meningar om hur man bör underhålla en tryckimpregnerad altan. Vissa anser att man inte ska göra någonting med den, men vi råder ofta våra kunder att skura av altanen på våren och att olja in den med en trallolja ungefär vartannat år för att den ska hålla sig fin så länge som möjligt.
Kärnfurutrall
Kärnfurutrall har seglat upp och blivit mer populär de senaste åren. Som man hör på namnet, har man använt sig av kärnan på stammen, där årsringarna är som tätast och halterna av trädets naturliga impregnering är som högst. Detta gör att man får en väldigt fin kvalité på virket som inte behöver behandlas och som åldras naturligt och blir vackert silvergrå med åren. Kärnfurutrall är ett dyrare alternativ men ger en ljus och vacker altan att njuta av en lång tid framöver.
Sibirisk lärk
Lärk är ett hårt och hållbart träslag med hög densitet. De praktiska egenskaperna som låg fuktupptagning och högt innehåll av naturligt impregnerande ämnen kommer från att trädet växer långsamt i ett hårt klimat. Träet är lite rödare i tonen och åldras naturligt vackert med tiden. Ett lite dyrare alternativ men som ger ett vackert och hållbart slutresultat.
Träkomposit
Med träkomposit får du en helt underhållsfri altan som inte flisar sig och som är skön att gå på. Kompositen är ett dyrare alternativ men kan vara en värd investering för dig som vill minimera underhållet. Materialet går att få i många olika färger och är gjort av träfibrer och plast som även kan återvinnas.
Vikten av att välja rätt skruv
Det finns olika sorters trallskruv och det är viktigt att se till att man väljer en skruv som är anpassad efter det utomhusklimat vi har här i Sverige. Förutom att skruven ska tåla väder och vind så är det viktigt att anpassa längden på skruven efter dimensionerna på virket. Behöver du specifika tips och råd kring skruv är du varmt välkommen in till oss i butiken.
“Det har kommit en ganska ny sorts trallskruv som är dubbelgängad. Den är extra bra på att hjälpa trallen att hålla sig kvar i bjälklaget när träet rör sig. Det blir även snyggare avslut. Den kostar såklart lite mer men det blir snyggare och ger ett mer hållbart resultat” säger Christoffer.
Är trallvirket över 70 mm i bredd rekommenderar vi att man använder två infästningspunkter i varje regel. Är måttet under 70 mm brukar det räcka med en skruv. Se till att skruvhuvudet kommer i exakt nivå med träytan för att minimera att vatten ansamlas i försänkningen.
Bygga altan i 3 steg
Sätta stödpunkter: Plintar, marksten eller markskruv?
När du väl bestämt design, höjd och placering för din altan är det dags att mäta ut för altanens stödpunkter. De vanligaste alternativen är antingen att bygga altan på plintar, markplattor eller med hjälp av markskruv. Markplattor används ofta för altaner vid nybyggda hus där tomten redan är uppgrusad och plan.
Ska altanen placeras en bit ovanför marken eller om tomten är ojämn är en altan på plintar att föredra. Plintarna är oftast gjorda av betong och grävs ner i marken för att stå stadigt och för att hamna i rätt höjd. Man kan antingen köpa färdiga plintar eller också gjuta egna plintar direkt på plats. Använder man plintar med justerbar stolpsko kan man justera höjden i efterhand om plintarna inte skulle hamna i exakt rätt höjd.
Bygger man altanen på en gräsmatta är det plintar eller markskruv som gäller. Markskruven är en relativt ny produkt som blivit väldigt populär senaste åren. Det som gör markskruven så smidig är att man slipper momentet med att gräva. En markskruv skruvas fast direkt i marken med hjälp av en maskin.
Många tar hjälp av en snickare med just denna del i processen, men vill man göra det själv finns det möjlighet att hyra en maskin hos oss på XL-bygg. Fördelen med markskruv är att det går snabbt att få ner sina stödpunkter i marken och på så sätt snabbt att komma igång med sitt bygge. Vi rekommenderar att använda en planlaser vid detta moment för att få ut de olika höjderna och helheten så exakt som möjligt.
Det rekommenderade avståndet mellan stödpunkterna beror lite på vilken dimension på virke du har valt. Kommer du in till oss i butiken kan vi hjälpa dig att räkna ut var dina stödpunkter bör placeras. Våra rekommenderade avstånd/spännvidder mellan stödpunkterna vid olika dimensioner av reglar är:
45×145 mm – ca 150-200 cm
45×170 mm – ca 180-260 cm
45×195 mm – ca 210-300 cm
Bygga ramverket
Grunden och bjälklaget är de moment som många tycker är klurigast när man ska bygga altan. Vissa tar hjälp av en snickare för att göra grunden för att sedan lägga trallen själva. Generellt sett är det inga konstigheter att bygga själv så länge man har rätt verktyg och lite kunskap i bagaget. De punkterna kan vi hjälpa dig med!
Det är bärlinorna som utgör ramverket och stommen på din altan. Man kan välja om man vill fästa första bärlinan i fasaden eller i stödpunkter som placeras närmast huset. Ett tips är att utgå från altandörrens dropplåt när du bestämmer den exakta höjden på dina bärlinor. Tänk på att räkna in höjden på trallbrädorna samt att ha ett lagom avstånd mellan trallen och dropplåten. Resterande bärlinor fästs i de övriga yttre stödpunkterna. Tänk också på att altanen bör luta lite ut från huset så vattnet inte rinner in mot fasaden.
Reglarna fäster du mellan altanens bärlinor med hjälp av balkskor. Vanligast är att balkskorna monteras med ett cc på ca 600 mm för att få en stabil trall. Vill man ha räcke på altanen kan det vara läge att montera stolparna för detta i ramverket innan man börjar lägga trallen.
Lägga trallen
Att lägga själva trallen är ett av de lättaste momenten. Det man behöver ha lite extra koll på här är att trallen blir rak. Eftersom det kan skilja några millimeter i bredd på brädorna finns det en risk att de hamnar snett på slutet om man inte håller koll på avstånden. Vi rekommenderar att löpande mäta och kontrollera så brädorna kommer ligga rakt även i slutet på altanen. För att spara på virke kan man också dela in altanen i sektioner med en tvärliggande bräda som avskiljare. Det går fortare att lägga, blir mindre spill och man kan använda samma längder på alla brädor.
Man ska alltid se till att ha en glipa mellan brädorna när man monterar trallen så att träet får chans att röra sig. Det finns olika hjälpmedel att använda sig av, men vi brukar rekommenderar att använda en tumstock eller ett blad på en morakniv som mått för att få ca 3-5 mm avstånd mellan brädorna.
“Genom att bygga friser runt altanen får man ett lite snyggare avslut och något som ramar in helheten. Ett annat tips när man ska lägga trall och vill få ett lite snyggare avslut är att använda sig av ett dolt montage. Då använder man sig av ett speciellt verktyg där man skruvar fast brädorna i sidan på trallen istället för mitt på brädan. Det kan ta lite längre tid att montera, men det blir ett väldigt snyggt slutresultat” berättar Christoffer.
Behöver man bygglov för en altan?
Kom ihåg att kolla upp om du behöver bygglov för din nya altan. Reglerna kan se lite olika ut i olika delar av landet och vissa kommuner har hårdare regler än andra.
Verktyg som är bra att ha vid tralläggning och altanbygge:
Tumstock
Vattenpass/planlaser
Cirkelsåg
Kap- och gersåg
Skruvdragare
5 snabba tips:
Däcket ska helst luta lite ut från huset så vatten kan rinna av åt rätt håll.
Vänd brädans kärnsida uppåt eftersom brädan efter en tid kan anta en något konvex form minskar det risken att vatten ansamlas på brädan.
Använd rätt längd på skruven
Se till att få lagom avstånd mellan brädorna. 3-5 mm är ett bra mått att gå på.
Ju tätare anstånd du har mellan stödreglarna, desto stabilare blir altanen.
Vill du läsa mer om att bygga trall?
https://www.xlbygg.se/xl-guiden/artikel/nya-rekommendationer-for-laggning-av-trall/