Ett nytt tak är en stor investering, men lyckligtvis är det något du inte behöver göra särskilt ofta. Förhoppningsvis bara en gång. Därför bör du göra det på rätt sätt när du gör det. Det finns dock en hel del att tänka på.
Behöver du byta allt?
Taket består av flera olika delar, från takstolar och råspont, till underlagspapp, läkt och takpannor. Det kanske är så att sponten är i gott skick, men att pappen eller pannorna måste bytas ut? Eller att pannorna är bra, men pappen måste läggas om? Oftast är det dock bäst att byta hela systemet. Låt en fackman bedöma skicket och ge dig en rekommendation på vad som bör göras.
Flera vägar att gå
När du väl bestämt dig för att byta tak, finns flera vägar att gå. Ska du lägga exakt ett likadant tak du hade tidigare, eller ska du förändra något?
Utseende
Ett takbyte kan vara ett bra tillfälle att ge huset ett nytt utseende. Du kan byta färg på pannorna, eller helt byta material. Du kanske vill passa på att sätta in takfönster eller göra andra ombyggnader i samband med takbytet? Tänk dock på att det kan finnas restriktioner för hur du får förändra utseendet på huset. Kontakta kommunen och se om du behöver bygglov.
Funktion
Nuförtiden finns det pannor med nya funktioner som kanske inte fanns när ditt gamla tak byggdes. Det finns specialpannor med extra isoleringsförmåga, pannor med mindre mosspåväxt och till och med pannor med inbyggda solceller.
Välj kvalitet
Takbyte är som sagt något man gör väldigt sällan, därför lönar det sig alltid att göra rätt och välja material som håller i längden. Dessutom är det så att den stora kostnaden är själva arbetet och inte materialet. Ta in flera offerter och jämför skillnaden i olika material. Och kvalitetsval.
Anlita en fackman
Att lägga tak själv rekommenderar vi bara dig som är fackman eller en mycket duktig och erfaren gör-det-självare. Anlitar du en auktoriserad takläggare bör du låta dem ta ett totalt entreprenörsansvar så du vet att alla garantier gäller.