Det finns en hel del alternativ när det gäller trall och alla är ungefär lika goda. Om du lägger samma trall både under tak och bar himmel, bör du tänka på att materialet utvecklas olika. Under bar himmel utsätts träet för sol och regn, vilket gör att det kommer få en annan nyans än den del som är under tak. Skyddar du trallen, så funkar den utmärkt utomhus och håller längre.
Köp inte trallvirke - köp en uteplats
Ska man välja en ”standardtrall” eller en finare med färre kvistar som håller längre? Valet är enkelt. I alla fall om man frågar oss på XL-BYGG. Tryckimpregnerat virke finns i flera olika dimensioner och kvalitetsklasser – allt från budget till högre kvalitet. Går man endast på löpmeterpriset och “standardtrall” verkar dimensionen 22×95 mm vara mycket billigare. Men, ju tunnare tralldäck du väljer, desto mer ökar åtgången av stödreglar, beslag, skruv och arbetstid. För den vanligaste dimensionen 28×120 mm rekommenderar vi trallvirke av högre kvalitet. Då får du ett virke med finare trästruktur och färre fel, som man annars kan bli besviken över i efterhand. Och en uteplats på ca 30m2 kostar bara någon eller några tusenlappar mer – man får det man betalar för helt enkelt.
Allt virke sorteras i olika kvaliteter
Kvaliteten på virke bestäms genom visuell sortering, vanligtvis på sågverket. Man tittar efter saker som kan försämra hållbarheten, till exempel deformationer, sprickor, kvistar och vresved. Enligt standarden för handelssortering, SS-EN 1611-1, så görs sorteringen på exempelvis trallvirke på alla sidor. Sorterna kallas då för G4. Sortbeteckningarna följs av en siffra som anger virkets kvalitet, 0–4, med 0 som högsta kvalitet. En sort kan då få beteckningen G4-1, vilket innebär en 4-sidig visuell sortering av typiskt byggvirke i hög kvalitet, ex. vår XLENT-trall.
Tryckimpregnerat virke håller längre
Tryckimpregnerat virke har högre motståndskraft än obehandlat virke, vilket ger längre livslängd och minskar risken för angrepp av rötsvampar och insekter. Tryckimpregnerat virke finns i flera kvalitetskontrollerade NTR-klasser (texten nedan är tagen från Svenska Träskyddsföreningens NTR-Standard).
NTR/M: är avsett att användas i träkonstruktioner som riskerar att angripas av marina träskadegörare, t.ex. skeppsmask, samt i konstruktioner som utsätts för extrema påkänningar eller för vilka man ställer. Exempel på användningsområden är kajanläggningar, grundpålar och kyltorn.
NTR/A: är avsett att användas för virke i markkontakt och i sötvatten, samt i särskilda fall ovan mark, där man har en betydande risk för rötangrepp. Exempel på användningsområden är ledningsstolpar, sliprar, stängselstolpar samt trall i direkt markkontakt.
NTR/AB: är avsett för användning i utsatta konstruktioner ovan mark. Exempel på användningsområden är staket och vindskivor.
NTR/B: är trä impregnerat enligt klass B, endast avsett för utvändiga snickerier som fönster och dörrar. Standarden tar hänsyn till att det kemiska träskyddet ska utformas efter risken för biologiska angrepp, som man kan räkna med att träet kommer att utsättas för i sin slutliga användningsmiljö.
Välj tryckimpregnerat för uteplatsen
Ett virke med impregnering ökar träets motståndskraft mot träförstörande organismer som kan skada din uteplats. Tryckimpregnerat virke finns i flera olika dimensioner och kvalitetsklasser – från standardtrall till mer noga utvald sortering, som vi rekommenderar. Vi på XL-BYGG har flera kvalitetsnivåer, där vi rekommenderar vår XLENT-trall.
XLENT-trall: Detta är den absolut finaste trallen vi kan erbjuda. Råvaran till denna förstklassiga trall är fura från de norrländska skogarna som sedan går genom en sortering i flera led. Färre och friskare kvistar och utskuret från trädets allra bästa delar för maximal användarvänlighet och funktionalitet. NTR.klass AB, sortering G4-1/G4-2. Pris/lpm. 28 x120 mm.
JUST NU: 25 öre/lpm går till XL-Hjälpen!