XL-BYGGLogotyp för XL-Hjälpen
  • Platsbyggd garderob

    Snygga och praktiska förvaringslösningar finns för husets alla rum och vrår. Och allt fler kunder förstår nyttan med att anlita en riktig snickare till att utföra jobbet. Ta del av monteringsexpertens bästa tips när din kund vill ha en garderob.

    Systemet med bärlist och hängskena är det överlägset enklaste och snabbaste sättet att montera. Dessutom det mest flexibla för kunden, som kan flytta runt eller stuva om i sin garderob utan att använda verktyg. Vi bad monteringsexpert Ronny Karlsson på Elfa Lumi att dela med sig av sina bästa tips för att monteringen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

    Innan du börjar: Var noga med att ta bort alla häftklamrar från röret som golv- och takskena levereras i, så att skenorna inte repas när du tar ut dem! Se också till att du blåser bort all ev. frigolit från dörrarna efter avemballering, så att inget fastnar i skenan och orsakar gnisselljud.

    Sortera upp materialet först om du ska bygga förvaring i flera rum. Då går det mycket snabbare när du sätter igång.

    Inredning

    Börja alltid med inredningen. Den beställs i olika fasta bredder; 45 cm, 60 cm (vanligast), 90 cm eller 120 cm. Skruva fast den horisontella bärlisten i väggen upptill. Se naturligtvis till att du har en bra bärande regel att skruva fast den i, eller att du använder bra expanders/fästdon. Måttanpassa i mittsektionen. Häng sedan upp alla vertikala hängskenor och montera sidosektioner. Utdragbara funktioner som backar, skoställ och byxhängare ska monteras i yttersektionerna. Därefter mäter du hur mycket plats som ”blir över” i den sista mittsektionen. Om du behöver anpassa inredningen i bredd ska du nämligen göra det i en av mittensektionerna och inte i en av sidorna. Kapa hyllor och klädstång till den sista sektionen.

    Skjutdörrar

    1. Golvskenan. Montera golvskenan med dubbelhäftande tejp. Sätt tejp längs hela skenan så dämpas ljudet av dörrarnas gång. Det räcker dock att du fäster skenan i ytterkanterna (cirka 15 cm in från varje kant). Dörrarnas tyngd kommer hjälpa till att hålla den på plats.

    Om du har väldigt långa skjutdörrspartier kan du för säkerhets skull dra i ett par skruvar i golvskenan. Sätt skruvar cirka 10 cm in från varje kant, och en i mitten. Försänkta skruvar ger snyggast finish.

    2. Mjukstängning. Om skjutdörrarna har mjukstängning är det extra viktigt att ha rätt mått på öppningshöjden. Du kan till och med dra av 5–10 millimeter från det totala höjdmåttet vid beställning, för att inte riskera en alltför snäv och tidskrävande anpassning av dörrarna i slutet av monteringen. Det här gäller framförallt om golvet lutar lite.

    Testa alla mjukstängande kassetter innan du monterar takskenan, framförallt i vintertid då de kan ha kylts ner under transporten. Om kassetterna skulle vara köldskadade – vilket kommer märkas första gången de används – måste nämligen hela takskenan monteras ner för att de ska kunna bytas.

    3. Positionsstopp. Det räcker med ett positionsstop per skjutdörr. Då minimerar du risken för ett rullande ”tågljud” vid öppning och stängning av dörrarna.

    Hjälp kunden att mäta innan beställning

    Då har du full koll på monteringen och kan redan från början räkna in t ex justering av ett lutande golv i offerten.

    Öppningshöjd: Mät höjden mellan golv och tak på tre ställen (vänster, mitten och höger). Ange minsta höjd vid beställningen. Det får maximalt skilja 12 mm mellan lägsta och högsta höjd. Skiljer det mer än 12 mm behöver du reglera skillnaden.

    Öppningsbredd: Mät bredden på förvaringsutrymmet på två ställen. Ange största bredd vid beställning.

    OBS! Mät alltid i framkant, minst 600 mm från väggen, dvs inte längs bakväggen.

    Sist men inte minst: Torka av dörrarna, putsa speglar om du monterat sådana dörrar, och ta självklart med dig allt emballage, så får din kund entrevlig första upplevelse av sin nya garderob och rekommenderar dig förhoppningsvis till sina vänner!