XL-BYGGLogotyp för XL-Hjälpen
  • Fuktisolera källaren

    Ett av de största orosmomentet som finns för varje husägare är risken för fuktskador.
    Dessa kan uppstå när fukt lyckats tränga sig in i husgrunden. Där stängs fukten in, vilket leder till att mögel börjar bildas i väggarna. Möglet spider en dålig lukt, vilket brukar vara den första indikatorn på att något inte står rätt till. En fuktskadad grund eller källare är en kostsam affär att åtgärda, det drar även ner värdet på huset och man kan behöva dras med den dåliga lukten flera månader även efter renoveringen.

    Att fuktisolera och dränera husgrunden är ett av dem bästa och mest säkra sätten att skydda huset från eventuella fuktproblem. Du kan behöva göra det ungefär vart 25 år, men tack vare framsteg inom isoleringsutveckling och dräneringsteknik kan många entreprenörer idag genomföra en fuktisolering som har en livslängd på minst 50 år.  

    Kontrollera fuktskyddet:

    1) Hur är marklutningen vid huset? Lutar marken in mot istället för ut från huset behöver detta åtgärdas. Marken ska luta UT från huset för att undvika att det samlas vatten och fukt mot grunden.

    2) Kontrollera insidan av källaren, vägg, tak och golv. Finns det några utbuktningar, sprickor eller putssläpp? Om du upptäcker putssläpp på källarväggarna kontrollera på vilken höjd dessa är och hur stora putssläppen är. Knacka upp den skadade putsen och kontrollera väggen, är den mörk och fuktig är det en fuktskada som behöver åtgärdas snarast.

    3) Har huset ett provhål för kontroll av grunden? I så fall genomför ett lukttest, detta gör du genom att sticka in ett finger i hålet och sedan lukta på det, luktar det mögel kan detta vara en indikation på att fukt trängts in.

    4) Hur ser det ut vid hörnen mot yttervägg? Finns det några mörkare områden eller putsläpp?

    Om något av dessa stämmer kan huset vara i behov av att fuktisoleras. Denna guide går igenom, steg för steg, hur du fuktisolerar en källare utifrån.

    Så här fuktisolerar du grunden utifrån:


    1) Planera in när dräneringen bör genomföras. Om du kan vänta rekommenderas du att genomföra denna typ av byggprojekt på sen vår eller sen sommar/tidig höst. Detta för att undvika tjälen i marken och för regniga perioder. Om du genomför arbetet under sen sommar/tidig höst, kan du också bevara gräsmattan inför nästa säsong lite bättre än om du gör det på våren. Du ger då trädgården en chans att återhämta sig innan vintern kommer.

    2) Buskar, växter och annat måste tas bort. För att inte riskera att marken under grunden sätter sig så bör du gräva upp runt grunden i omgångar. Undvik att gräva upp runt hela huset på och samma gång utan försök ta en eller två väggar i taget. Se till att leda bort regnvatten via stuprören ifall det börjar regna under renoveringsperioden, detta är en temporär lösning men viktig att ha i åtanke

    3) Byt ut dräneringsrören och se till att laga eventuella sprickor på källarväggen och grunden om dessa har skadats. När väggen är hel kan du börja med själva isoleringen.

    4) Applicera ett fuktavvisande membran runt hela husgrunden och källarväggen. Du bör göra detta cirka 50 cm upp på väggen och ner över grundsulan, detta för att undvika att vatten tränger sig in i materialet.    

    5) Placera isoleringsskivorna på grundsulan, detta för att dem ska ha ett fast underlag så isoleringen inte riskerar att glida isär. Du fäster dessa mekaniskt.

    6) Se till att undvika springor och täta ordentligt. Beroende på vilket märke av isolering du använder finns det olika tekniker för att undvika springor. Prata med din säljare i ditt lokala XL-BYGG för att få bästa tipsen på vilken isolering som passar dina behov.

    7) När isoleringen är på plats och grunden är skyddad är det bara att fylla igen hållen så snart som möjligt, undvik att lämna grunden blottad en längre period då detta kan skada husgrunden.

    Lycka till!