BJÖRKEKÄRRS SCOUTKÅR

DRÖMPROJEKT: VIND OCH VÄDERSKYDD MED GRILL

Projekt

Plats: Björkekärr, Gråbo
Anläggning: XL-BYGG GRÅBO
Proffsbyggare: 
Nilbo Entreprenad AB
Drömprojekt: 
Vind och väderskydd med grillmöjlighet och riktiga sittplatser

XL-BYGG MOTIVERING

”Björkekärrs Scoutkår arbetar hårt för att ge barn och ungdomar möjlighet till aktivering och äventyr utomhus. Deras driv för att ständigt hitta nya sätt att arbeta för glädje, sammanhållning och inkludering, har blivit ett uppskattat inslag i närsamhället. XL-BYGG hoppas att detta vind- och väderskydd ska ge fler unga möjligheten att upptäcka naturen och dess resurser.

Tack för att vi får hjälpa till!
Vännerna på XL-BYGG

missing tag

Ledarna på Björkekärrs scoutklubb har som mål att ge så många barn som möjligt en bra uppväxt. Nu har de fått hjälp som gör att fler scouter kan komma ut i naturen. Men vad ska man tänka på när man bygger för generationer framöver?

Ungefär tre mil från Göteborg ligger Gråbo. I utkanten av samhället börjar en grusväg som blir mindre och mindre samtidigt som den blir allt mer ojämn, innan den tar slut i en vackert belägen glänta precis på kanten till sjön Stora Lövsjön. De som gör sig omaket att ta sig hit belönas med en sanslöst vacker naturupplevelse. Här ligger också scoutstugan som tillhör Björkekärrs scoutkår, som funnits ända sedan senare halvan av 1950-talet. I dag drivs scoutgruppen av sex eldsjälar, som alla tidigare har varit medlemmar i scoutkåren. Nu är de engagerade för att barnen ska få möjlighet att komma ut i naturen och ha det lika bra som de själva har haft det.

– Det är en fantastisk anläggning. Här kan 22 barn sova inomhus. På tomten kan ungefär 100 barn sova och vi har gjort en deal med skogsägaren så att vi kan tälta och bygga väderskydd i området runt scoutstugan, berättar Thomas Granlund som har varit aktiv inom föreningen sedan 1961 och idag är ordförande i Björkekärrs scoutkårs stiftelse.


Har önskat sig en plats att grilla på

XL-BYGGs samhällsinitiativ XL-Hjälpen tar vara på företagets starka lokala närvaro och hjälper ideella föreningar och organisationer att realisera byggprojekt de inte har möjlighet till på egen hand. Är det något man länge har önskat sig hos Björkekärrs scoutkår så är det en grillplats med tak. När de såg att det gick att söka till årets omgång av XL-Hjälpen var de inte sena med att skicka in en ansökan.

– Det här nya väderskyddet med fyra grillplatser under tak vi fått genom XL-Hjälpen, gör att vi får en helt ny möjlighet med pedagogik. Vi får möjlighet att oavsett väder kunna hjälpa barnen att själva lära sig att göra upp eld, att laga mat och att äta tillsammans under detta väderskydd, berättar Thomas Granlund.


”Känns extra bra att göra något för närområdet”

XL-BYGG i Gråbo förverkligade byggprojektet. Marcus Grosshed är en av anläggningens tre delägare. Han berättar att han i detta projekt tyckte att det kändes extra kul att se stommarna resas och de första skruvarna dras i eftersom hans dotter har ett förflutet som scout.

– Sedan känns det extra bra att få bidra till initiativ som gör något bra för närområdet, fortsätter han.

Tack vare den hjälp de fått från XL-Hjälpen och XL-BYGG Gråbo har scoutgruppen nu ett skydd som ska stå pall för generationer av scouter.

– Man får känslan att det kommer stå där väldigt länge och att byggarna har utfört ett gediget arbete. Snickarna var verkligen suveräna – och väldigt trevliga. Vi är väldigt glada över möjligheterna den här hjälpen från XL-Hjälpen gett oss, avslutar Thomas Granlund.

Avsnitt 1

Avsnitt 2

Avsnitt 3

Avsnitt 4

Projektet färdigställt:

CS1_6218-komp.jpg
CS1_6230-komp.jpg
CS1_6251-komp.jpg
CS1_6272-komp.jpg
CS1_6296-komp.jpg
DSC_7363-komp.jpg
DSC_7522-komp.jpg
DSC_7535-komp.jpg

Partners:

missing tag