FALKENBERGS KONSTÅKNINGSKLUBB

DRÖMPROJEKT: DOMARPODIE

Projekt

Plats: Falkenbergs konståkningsklubb
Anläggning: XL-BYGG FALKENBERG
Proffsbyggare: 
Byggnadsfirma Harry Larsson AB
Drömprojekt: Domarpodie

XL-BYGG MOTIVERING

”Falkenbergs Konståkningsklubb är en liten förening men med ett stort hjärta som vill verka för att alla ska kunna uppleva gemenskap, glädje och utveckling utifrån sina egna förutsättningar. Föreningen har idag ett stort behov av ett flyttbart domarpodium för att kunna fortsätta utveckla sin verksamhet och anordna tävlingar för barn och ungdomar. XL-Hjälpen är glada över att få möjligheten att få vara med och förverkliga detta projekt som vi hoppas många på orten ska få glädje av!”

Tack för att vi får hjälpa till!
Vännerna på XL-BYGG

missing tag

Konståkning är en av de sporter som ökar allra mest i popularitet i Sverige i dag. I landet finns det runt 38 500 åkare, uppdelade på cirka 140 olika föreningar. En av dessa föreningar är Falkenbergs konståkningsklubb, som bildades i samband med att den lilla orten fick en ny ishall 2009.

– De senaste åren har antalet medlemmar ökat väldigt kraftigt, berättar Emil Veijalainen, som länge suttit i föreningens styrelse. Numera är han med och hjälper till på de sätt han kan i föreningen där hans femtonåriga dotter varit aktiv de senaste tio åren.

Tävlingar har tagit en allt större del i deras verksamhet samtidigt som medlemmarna har blivit bättre och bättre i en rasande takt. Det har inneburit att åkarna i dag tävlar på en högre nivå än de någonsin gjort förut.

– När man kommer upp en nivå ställer förbundet helt andra krav på standarden vid tävlingarna, säger Emil Veijalainen och berättar vidare att de hittills endast kunnat arrangera tävlingar på en nivå som kallas System 1. För att de ska kunna arrangera tävlingar en nivå högre, System 2, är det vissa praktiska saker som måste vara på plats. Det viktigaste är podier som domarna kan sitta vid och få god översikt över isen under tävlingarna.

– Eftersom de bara behöver användas under våra tävlingar och det annars pågår många andra aktiviteter i hallen bestämde vi att vi ville göra dem flyttbara, så att de är lätta att ta fram när de ska användas, men inte står i vägen annars, berättar han.

Fick drömmarna realiserade

För en liten förening som Falkenbergs konståkningsklubb kan det vara svårt att göra den här typen av uppgraderingar på egen hand. För att få hjälp med att få sina drömmar realiserade nominerade de sitt byggprojekt till XL-BYGGs samhällsinitiativ XL-Hjälpen, och blev till sin stora glädje utvalda. För själva byggandet av podierna anlitade XL-Hjälpen genom XL-BYGG Falkenberg företaget Harry Larsson Bygg AB.

– Då vi hade turen att Emil på föreningen är byggnadsingenjör till vardags, fick vi färdiga ritningar av honom serverade på guldfat. Det var väldigt lyxigt, berättar Thomas Pettersson, som är en av delägarna på byggfirman.

Fortsätter samarbetet

Niklas Larsson driver XL-BYGG Falkenberg,som står för projekteringen av bygget. För honom var konståkningsvärlden ett fram till detta projekt outforskat område.

– Det som mötte mig var en förening med väldigt många aktiva ungdomar, och många ideella krafter, säger han.

Han berättar också att samarbetet med konståkningsklubben och XL-BYGG Falkenberg inte tar slut i och med att XL-Hjälpen är klara och de nya podierna är på plats. Det lyckade samarbetet har lett till ytterligare gemensamma projekt efter XL-Hjälpen.

– Föreningen ska senare i år anordna en tävling som de nu döper till XL-Hoppet. Vi på XL-BYGG Falkenberg är mycket stolta över detta.

Ska hålla första tävlingen

De nya podierna blev precis så bra som föreningen hade hoppats på. Snart ska de ha den första tävlingen då det blir premiär att använda dem. Det är egentligen en System 1-tävling, men Emil Veijalainen berättar att de ska köra fullt ställ ändå.

– Alla medlemmar har varit väldigt positiva till de här podierna. Vi kommer sätta upp en tävling i november. Den kommer vi att köra precis som en system 2-tävling för att kunna testköra inför nästa år.

Fakta: Så ser du att du har en rät vinkel

När man bygger den här typen av podier och liknande konstruktioner är det viktigt att de är vinkelräta. Det klassiska sättet att säkerställa detta är att mäta så att de båda diagonalmåtten är lika långa. Men Thomas Pettersson, delägare i Harry Larsson Bygg AB, har vad han kallar ett ”fuskmått” som gör att du lätt kan se att det du har byggt är i räta vinklar.

– Det finns något som man kallar 3-4-5. Om du mäter en vinkel och mäter upp tre åt det ena hållet och fyra åt det andra ska det tredje måttet i triangeln bli fem. Oftast handlar det om att man mäter 30 centimeter eller tre meter och så vidare, men det är principen.

Projektet färdigställt:

CS1_8070.jpg
CS1_7679.jpg
CS1_8145.jpg
CS2_7746.jpg
CS2_7998.jpg
CS1_7437.jpg
CS1_7385.jpg
CS1_7341.jpg

Partners:

missing tag