LANDSKRONA RIDKLUBB

DRÖMPROJEKT: TILLGÄNGLIGHETSANPASSAD LANDGÅNG

Projekt

Plats: Landskrona ridklubb
Anläggning: XL-BYGG A-TRÄ LANDSKRONA
Proffsbyggare: 
Byggmästar'n i Skåne
Drömprojekt: Tillgänglighetsanpassad landgång

XL-BYGG MOTIVERING

”Landskrona Ridklubb är en ideell förening som drivs av många eldsjälar som verkar för att bidra till samhörighet, trivsel och inkludering för alla. Vi vill hjälpa föreningen att bygga en landgång som underlätta för föreningens medlemmar och framför allt de med funktionsvariationer att kunna komma upp på hästryggen. Det är med stor glädje vi nu engagerar oss för att detta ska bli möjligt så att alla kan vara med.

Tack för att vi får hjälpa till!
Vännerna på XL-BYGG

missing tag

Den nya rampen gör att alla kan rida

Ridklubben är mycket mer än ett ställe man går till en gång i veckan bara för att man måste. Hit tar sig ungdomarna efter skolan nästan varje dag för att umgås. Nu kan fler ha glädje av stället, tack vare XL-BYGGs samhällsinitiativ XL-Hjälpen.

– Det är så mycket glädje och gemenskap här, säger ridskolechefen Nina Persson.

Det är lätt att ta sig dit. Landskrona Ridklubb ligger centralt i staden. Hit kan ungdomarna lätt cykla efter skolan, och tar de bussen är det bara att hoppa av på hållplatsen precis utanför.

– Vi är ju en stor fritidsgård. Här är det öppet året runt. Inte riktigt dygnet runt, men det är nästan alltid personal här och alltid öppet, säger Nina Persson, som är ridskolechef på Landskrona Ridklubb.

Funnits sedan 1913

Ridklubben är ingen ny företeelse i Landskronas stadsbild. Den har funnits här ända sedan 1913 och legat på samma plats sedan 1963. I dag har de 340 medlemmar varav 200 rider varje vecka. De yngsta är tre år gamla och de äldsta är i 80-årsåldern. Ridskolechefen Nina Persson har själv arbetat inom organisationen i snart 30 år.

– Det är ett drömjobb. Att få jobba med barn, ungdomar och hästar – det är den bästa kombinationen som finns. Alla barnen är här för att de vill vara det, det är så mycket glädje och gemenskap. De är här för att rida och sköta hästar, men också för att bara umgås med kompisarna, säger hon.

Grupper för funktionsvarierade

Att alla kan ta del av verksamheten och få möjligheten att rida är viktigt i Landskrona ridklubb. I föreningen finns det sex olika grupper med funktionsvariationer som kommer till dem för att rida varje vecka. Nina Persson berättar att möjligheten att få rida betyder mycket för personerna i de här grupperna. Många av dem har svårt att komma ut för att röra sig och träffa andra i sin vardag. Här får de göra något de tycker är roligt tillsammans med kompisar.

– Friheten i att sitta på hästryggen är fantastisk. Hästens rörelse stimulerar också väldigt många muskler och sätter igång muskelsystemet fast du inte gör så mycket med dem. Av detta får ryttarna impulserna i musklerna och blir starka i kroppen, säger hon.

Landskrona ridklubb har dock länge haft logistiska problem kopplade till att de bara har haft en lyftanordning som hjälper de som inte kan ta sig upp på hästarna själva. Att den funnits i det lilla ridhuset, som sitter ihop med stallet har gjort att man bara kunnat använda den på ett säkert sätt under dagtid eftersom det är så mycket liv och rörelse där på kvällarna.

– Vi har länge velat ha en i det större ridhuset, där man kan skärma av och göra det mer tryggt för både hästar och människor.Det är även lättare både för medlemmar och föräldrar att komma loss från skola och arbete på kvällstid.

Ramp infälld i sargen

För att komplettera liften behövdes det något man kan stå på bredvid hästen. Klubben ville ha en ramp som fälldes in i sargen, för att den inte skulle ta plats när den inte användes.

– Vi har fantastiska ideella krafter i vår förening, men det här projektet var lite för stort. Vi behövde ha hjälp med konstruktionen, det här är inget vi skulle kunna bygga själva. När vi läste om XL-BYGGs initiativ XL-Hjälpen kände vi direkt att det var rätt att söka – och sedan kom vi med! säger hon.

”Fantastiskt att vi fick hjälpa”

XL-BYGG A-trä i Landskrona projekterade bygget. Helena Nilsson som är VD på XL-BYGG-anläggningen berättar att hon inte var bekant med Landskrona ridklubb innan projektet började.

– Nu när vi har fått se deras verksamhet tycker jag att det är fantastiskt att vi fick hjälpa dem. Byggföretaget vi anlitade har också varit fantastiskt duktiga med den här smarta konstruktionen, säger hon.

Till bygget anlitades Byggmästarn i Skåne AB. Marcus Blidberg, som var en av hantverkarna på plats säger att den största utmaningen med bygget var att få rampen att smälta in i sargen.

– Det kändes riktigt roligt att kunna få hjälpa till i detta projekt att möjliggöra för personer med funktionshinder, att få utföra sitt sportintresse. Projektet flöt på smidigt och jag tycker att resultatet blev riktigt bra, konstaterade han.

Invigningen

När bygget var klart hade Landskrona ridklubb invigning tillsammans med en av grupperna som ska använda rampen. Det var glada miner när föreningsmedlemmarna satte sig på hästarna och red bort i solnedgången.

– Kunskapen från snickarna och XL-BYGG A-Trä Landskrona är otrolig. Det blev i slutändan ännu bättre än vi hade hoppats att det skulle bli. Vi är så glada för den här hjälpen, säger Nina Persson.

Byggaren: Det ska du tänka på när du bygger

Marcus Blidberg från Byggmästarn i Skåne AB var med och byggde rampen hos Landskrona ridklubb. Han säger att det vanligaste misstaget han ser att folk gör när de bygger är att de inte är tillräckligt noggranna från början.

– Det är vanligt att man hafsar undan det för att man är så sugen på att se det färdiga resultatet, säger han.

Marcus Blidberg berättar att det viktigaste man gör är det första. Bland annat framhåller han att det är viktigt att tänka på att grunden i konstruktionen är i våg och i vinkel.

– Gör du fel från början följer det felet med hela vägen sedan, och kan bli bara värre och värre. 

Projektet färdigställt:

LTZ_3075.jpg
LTZ_3167.jpg
LTZ_3176.jpg
LTZ_3265.jpg
LTZ_3308.jpg
LTZ_4009.jpg
LTZ_4340.jpg

Partners:

missing tag